Stamboom Vennik

Print Voeg bladwijzer toe
Dirck Rutgersz Mors

Dirck Rutgersz Mors

Mannelijk 1560 - 1626  (66 jaar)

Generaties:      Standaard    |    Verticaal    |    Compact    |    Box    |    Alleen tekst    |    (Uitgebreide)kwartierstaat    |    Voorouderwaaier    |    Media    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Dirck Rutgersz Mors is geboren in 1560 (zoon van Rutger Dirksz Mors); is gestorven op 25 mei 1626.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: Hoepelmaker
    • Beroep: Landbouwer
    • Beroep: Timmerman

    Aantekeningen:

    SAD, ora Langerak 7, fol. 19v. 2-1-1602: Rechtdag. De baljuw van Langerak, Johan Mathijs contra Dirck Ruttens, Cornelis Andries en Helmich Helmichs.
    Jan Bastiaens wordt gedagvaard om getuigenis af te leggen. Hij verklaart, dat Dirck Rutten, Corne­lis Andries ende Helmich Helmichs circa een jaar geleden in zijn huis, in de keuken zaten. Dirck Rutten had, 'na diverse moedwillige woorden bij hem gemaakt tegen Helmich' zijn mes getrokken en Cornelis Andries daarmee in zijn hand verwond. Jan Bastiaans heeft toen Dirck Rutten naar buiten gestuurd en weet van de zaak verder niets.

    SAD, ora Langerak 7, fol. 20v. 26-1-1602: Tweede zitting. Uit verklaringen blijkt, dat Dirck Rutten de 'eerste aenvechter' was en zijn mes getrokken heeft. Dirk wordt veroordeeld tot een boete volgens 'het hantvest'. Ook wordt hij veroordeeld in de kosten van het geding.

    SAD, ora Langerak 25, fol. 27. 3-5-1612: Dirk Rutgers zal Adriaen Hendriks, zijn neef, in huis nemen en hem zijn leven lang onder­houden in ruil voor zijn nalatenschap [...]. Marge: Op 21oktober 1613 wordt dit contract vernietigd.

    f30 7-12-1612
    Jan Cornelis ende Dirck Rutgers timmerluijden, Maritje Claesdr wede van Teunis Aerts geassisteert en tot voogd gecoren Claes Cornelis, won. Nieuwpoort, als neef van haar overleden man heeft hofstede groot 13½ mrg. op de oosthoeck vant Waal, vercoop, transp. aan Claes Teunisse hare zoon.

    SAD, ora Langerak 25, fol. 119v. 25-6-1626: De drie dochters Lijsbeth Dirricx, Maritgen Dirricx ende Adriaentgen Dirricx constitue­ren Mr. Sebastiaen Goethardt, notaris en procureur tot Schoonhoven en Cornelis Adriaans gerechtsbo­de,.om namens hen naar Papendrecht te gaan en daar van Maritgen, de weduwe van Dirck Rutgers, ook van wegen de drie onmundigen kinderen bij namen Eijpgen, Jacob ende Jannitgen Dirricx, in te vorderen en te liquideren de erfenis die hen gezamenlijk toekomt door het overlijden van Heyltgen Rutgers, hun overleden tante. Dirk Rutgers had tijdens zijn leven een gedeelte van de landerijen reeds verkocht.

    f119v 25-5-1626 $ nog niet in PG
    Lijsbeth Dirricx, Maritgen Dircks en Arienge Dirricx oudste dochteren bij Dirck Rutjers za., Willem Cornelis schepen haar voogd (notaris) Cornelis Arien gerechtsbode, Jan Teunis Boon,
    Onduidelijk Cornelis Adriaens Boer omme met Goethardt ende Maritgen wede Dirck Rutjens van wegen de onm. kinderen met name Eijtgen Jacobs, en Jannetje Dircks, te Papendrecht.


Generatie: 2

  1. 2.  Rutger Dirksz Mors is geboren in 1530 in Langerak (zoon van Dirk Mors); is gestorven op 19 jun 1604 in Langerak.

    Aantekeningen:

    Langerak 7, fol. 6. 20-1-1601: Rechtdag. Compareerde ten vierschaer Rutger Dirricxs Mors en verklaarde dat Pieter Treur hem daar heeft doen dagen, maar dat hij zelf niet is verschenen. De gedaagde verzocht vrijspraak en verzocht het gerecht Pieter Treur te veroordelen tot het betalen van het bedrag dat hij verloor, omdat hij deze rechtdag niet kon werken. Schepenen gehoord het verzoek van de comparant; heb­ben de gedaagde vrij gesproken en Pieter Treur veroordeeld in de kosten mits betalende mede 'des comparants en requirants dachgelt. ses stuvers.

    SAD, ora Langerak 7, fol. 37v. 7-11-1602: Jan Cornelis uit Nieuwpoort eiser contra Rutger Dirricx, gedaagde.
    Rutger Dirks heeft een schuld aan Jan Cornelis, volgens een obligatie door hem (Rutger) onderte­kend. Rutger verzoekt de schuld in drie termijnen te mogen aflossen. "Een derde deel Pasen eerst­comende, tweede deel Bamis ende t leste Pasen daaraanvolgende, mits dat hij presenteert den eiser in handen te stellen zeker roodblaert koebeest" De schepenen veroordelen de gedaagde te betalen de som van zeventien carolus gulden, de ene helft tot Pasen eerstcomende en de andere helft Bamis daaraan volgend anno 1603. Mits dat de gedaagde daar voren in handen van den eiser zal stellen het voornoemde Rootblaer koebeest [...].

    SAD, ora Langerak 7, fol. 66v. 20-3-1604: Rechtdag ordinaris. Susanna Zaroels (Zarvels) weduwe van Johan Mathijs eiseres contra Rutger Dirricx Mors, gedaagde. De eiseres verzoekt betaling van een som van 20 gulden wegens de landpacht van twee hennip akkers door de gedaagde in het jaar 1602 van Johan Mathijs gehuurd en gebruikt. Eveneens 20 gulden wegens het 'weijen van twee koebeesten int selve jaar' door de eise­res van gedaagde aangenomen, makende tezamen 40 gulden. Daarvan wordt afgetrokken de be­dragen die de gedaagde eerder betaald heeft. Resteert nog 18 gulden 7 stuivers. Tenzij de gedaagde kan bewijzen meer betaald te hebben. De gedaagde, Rutger Dirks Mors verschijnt niet.

    SAD, ora Langerak 7, fol. 68v. 5-6-1604: Rechtdag. Tweede zitting. De gedaagde Rutger Dirks Mors verschijnt weer niet.

    SAD, ora Langerak 7, fol. 70. 9-6-1604: Rechtdag. Derde zitting. De eiseres blijft bij de eis op 20 maart gedaan. De gedaagde zegt grote schade te hebben geleden, doordat de overleden man van de eiseres het land, dat hij pachtte, niet behoorlijk had laten omspitten. Bovendien is de eiseres hem geld schuldig wegens de stalling van enige paarden. De gedaagde eist 18 gulden.
    De eiseres ontkent dat zij of haar overleden man onjuist gehandeld hebben en verklaart dat de stalling van de paarden door haar man reeds was voldaan. De gedaagde blijft bij zijn antwoord. Schepenen, de partijen gehoord hebbende, vinden het moeilijk een juist oordeel te vellen. Zij ad­viseren partijen elk 'een goet man tot haer te nemen' om zo tot een overeenstemming te komen en alle kwesties te liquideren. 1

    Kinderen:
    1. Heijltje Rutgersdr Mors is gestorven in 1625.
    2. 1. Dirck Rutgersz Mors is geboren in 1560; is gestorven op 25 mei 1626.


Generatie: 3

  1. 4.  Dirk Mors is geboren circa 1500 in Langerak.

    Aantekeningen:

    De broers Mors

    Aan het einde van de zestiende eeuw leven in Langerak twee mannen, die beiden de achternaam Mors voeren. Beiden dragen bovendien het patroniem Dirckszoon. Heyndrick en Rutger Dirks Mors zullen broers geweest zijn, hoewel nergens een dergelijke vermelding is gevonden. De uitzonderlijke achternaam, die door niemand anders wordt gevoerd en het gelijkluidende patroniem, mogen in dit geval als voldoende bewijs worden beschouwd. Daar komt nog bij dat in 1612 de tweede zoon van Hendrik Mors, Adriaan Hendriks, een overeenkomst sluit met Dirk Rutgers, de zoon van Rutger Mors. Dirk Rutgers belooft Adriaan Hendriks, zijn vermoedelijke neef, tot zijn levenseinde te verzorgen. Een dergelijke overeenkomst is tussen verwanten wel vaker gesloten. Meestal is dit het geval, als een van beide partijen kinderloos en/of onge­huwd is. De verzorgende partij krijgt dan als tegemoetkoming in de kosten een groot deel of de gehele nalatenschap van de te verzorgen persoon. Uiteraard is, met behulp van enkele lijsten van Oudschildgeld, gezocht naar de vermoedelijke vader van Hendrik en Rutger Dirks Mors. Dirk is in die periode geen uitzonderlijke naam in Langerak, maar aanwijzingen dat een Dirk Hendriks, een Dirk Thonis, een Dirk Jans of een andere persoon met de voornaam Dirk, zelfs maar verwant is aan de beide genoemde broers ontbreken. Bovendien leeft in de tweede helft van de zestiende eeuw een tweede Hendrik Dirks in Langerak, die volgens eigen zeggen slechts een jaar ouder is dan Hendrik Mors. De eerstgenoemde wordt ter onderscheiding van zijn naamgenoot soms aangeduid als Hendrik Dirks Preker.

    Kinderen:
    1. Heyndrick Dirk Mors is geboren circa 1527 in Langerak; is gestorven op 15 jun 1603 in Langerak.
    2. 2. Rutger Dirksz Mors is geboren in 1530 in Langerak; is gestorven op 19 jun 1604 in Langerak.