Stamboom Vennik

Print Voeg bladwijzer toe
Graaf Floris van Holland

Graaf Floris van Holland

Mannelijk 1115 - 1133  (18 jaar)

Persoonlijke informatie    |    Aantekeningen    |    Gebeurteniskaart    |    Alles    |    PDF

  • Naam Floris van Holland 
    Titel Graaf 
    Roepnaam Floris de Zwarte 
    Geboorte 1115 
    Geslacht Mannelijk 
    Begraven 1133  Rijnsburg Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Overlijden 26 okt 1133  Abstede Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Persoon-ID I34928  Stamboom Vennik
    Laatst gewijzigd op 22 jan 2016 

    Vader Graaf Floris II van Holland,   geb. 1083   ovl. 2 mrt 1121 (Leeftijd 38 jaar) 
    Moeder Petronilla Gertrud van Saksen von Oberlotharingen,   geb. 1080   ovl. 23 mei 1144 (Leeftijd 64 jaar) 
    Huwelijk 1108 
    Gezins-ID F1513873843  Gezinsblad  |  Familiekaart

  • Gebeurteniskaart
    Link naar Google MapsBegraven - 1133 - Rijnsburg Link naar Google Earth
    Link naar Google MapsOverlijden - 26 okt 1133 - Abstede Link naar Google Earth
     = Link naar Google Earth 
    Pin Legenda  : Adres       : Locatie       : Stad/Dorp       : Gemeente/Graafschap       : Staat/Provincie       : Land       : Nog niet ingesteld

  • Aantekeningen 
    • Deze Floris (bijgenaamd de Zwarte) bezat wel de ambities die bij zijn oudere broer leken te ontbreken. Hij kwam openlijk in opstand tegen zijn broer en werd van 1129 tot 1131 ook als graaf van Holland in oorkonden genoemd. Zelfs Rooms-koning Lotharius en bisschop Andries van Utrecht erkenden Floris als de rechtmatige graaf van Holland. In maart 1131 werd Dirk VI echter weer officieel graaf van Holland genoemd en lijken de broers zich te hebben verzoend. Zo’n 6 maanden later (augustus 1131) stonden de broers alweer tegenover elkaar, nadat de opstandige Westfriezen Floris de heerschappij over heel West-Friesland hadden aangeboden. Floris accepteerde dit maar al te graag, en ook de Kennemers sloten zich daarna bij de opstand aan. Een jaar later in augustus 1132 kwam Rooms-koning Lotharius tussenbeide, en werd de broedertwist wederom bijgelegd, ook al had dit weinig invloed op het verzet van de Friezen.

      Floris kwam in conflict met de familie van Cuijk toen zijn huwelijksaanzoek aan een van de dochters van de familie werd afgewezen. Floris viel bisschop Andries van Cuijk aan bezette de stad Utrecht. Herman en Godfried van Cuijk trokken met een leger naar Utrecht. Zij verrastten Floris toen die buiten de stad aan het jagen was, en doodden hem. Dirk verwoestte daarop het kasteel van Herman bij Lexmond, en Herman, Godfried en Andries moestten vluchten. Pas toen er een nieuwe keizer kwam (Koenraad III van Hohenstaufen) kon een vrede worden bereikt. Andries werd hersteld als bisschop maar Herman moest voortaan Dirk als zijn heer erkennen voor zijn bezittingen bij Lexmond.