Stamboom Vennik

Print Voeg bladwijzer toe
Adriaan Hendriksz Mors

Adriaan Hendriksz Mors

Mannelijk 1566 -

Persoonlijke informatie    |    Aantekeningen    |    Gebeurteniskaart    |    Alles    |    PDF

  • Naam Adriaan Hendriksz Mors 
    Geboorte 1566  Langerak Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Geslacht Mannelijk 
    Persoon-ID I50111  Stamboom Vennik
    Laatst gewijzigd op 20 jul 2011 

    Vader Heyndrick Dirk Mors,   geb. ca. 1527, Langerak Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 15 jun 1603, Langerak Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd ~ 76 jaar) 
    Moeder Anna,   geb. ca. 1535, Langerak Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Huwelijk 1560  Langerak Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Gezins-ID F1513872925  Gezinsblad  |  Familiekaart

    Gezin Weijntje Adriaans 
    Huwelijk Type: civil 
    Gezins-ID F1513872924  Gezinsblad  |  Familiekaart
    Laatst gewijzigd op 20 mrt 2024 

  • Gebeurteniskaart
    Link naar Google MapsGeboorte - 1566 - Langerak Link naar Google Earth
     = Link naar Google Earth 
    Pin Legenda  : Adres       : Locatie       : Stad/Dorp       : Gemeente/Graafschap       : Staat/Provincie       : Land       : Nog niet ingesteld

  • Aantekeningen 
    • Hij wordt genoemd als broer van Jan Hendricx bij het proces voor het Hof van Utrecht in 1594. Op 3 mei 1612, als waarschijnlijk al zijn zusters overleden zijn en alleen zijn oudste broer nog in leven is, sluit hij een overeenkomst met zijn neef Dirk Rutgers. Hij zal gaan inwonen bij zijn neef en diens gezin en zal door hen zijn leven lang onderhouden worden in eten en drinken en kleding. In ruil daarvoor zal hij nu reeds al zijn roerende goederen en het gebruik van het land, dat hij bezit in beide zijn vaders weren, overdragen aan zijn neef Dirk. Mocht Adriaan bij Dirck Rutgers of diens vrouw en erfgenamen overlijden dan zal al het land erven op Dirk Rutgers of diens erfgenamen. Adriaan zal het land dat hij bezit niet mogen bezwaren of verkopen. Mocht Dirk of zijn huisvrouw voor Adriaan overlijden en wordt hij niet verder verzorgd, zoals afgesproken, dan mag Adriaan zijn land en de klederen tot zijn lijve behorende tot zich nemen en het bed dat hij nu heeft en zijn kist en anders niet. Mochten Dirk en zijn vrouw overlijden en enige kinderen het onderhoud aan Adriaan voortzetten, dan mogen zij het land houden. Verder is bepaald, dat Adriaan zo lang het doenlijk is met Dirk zal werken in houpmaken en allerhande bouwerk en verder alles dat hij zou kunnen doen buiten of binnen Dirk Rutgers huis. Dit contract wordt op 21 oktober 1613 vernie­tigd. In de akte wordt niet vermeld waarom dit gebeurd is. Er is een (kleine) kans, dat hij op latere leeftijd, hij moet tussen de vijftig en zestig jaar oud geweest zijn, toch nog gehuwd is. In het oud-rechterlijk archief van Langerak komt een Adriaan Hendriks voor die getrouwd is met een Weijntgen Ariens. Maar of deze Adriaan identiek is aan Adriaan de zoon van Hendrik Mors, is niet met zeker­heid vast te stellen. Vermoedelijk zal hij overleden zijn voor juni 1616. Dan kan zijn broer Corne­lis de voogdij over de kinderen van zijn zuster Beligje niet langer uitoefenen. Was hij nog in leven geweest dan zou Adriaan als naaste bloedverwant van moeders zijde in aanmerking gekomen zijn om die functie waar te nemen. Dat gebeurde echter niet.

      SAD, ora Langerak 7, fol. 65. 21-2-1604: Rechtdag. Wouter Lenaerts als man ende voogd van Belitgen Henricxs eiser contra Cornelis Henricxs, Philips Bastiaens als man en voogd van Dirricxken Henricx zijn huisvrouw, Thonis Lenaerts als man en voogd van Maritgen Henricx, Adriaen Henricxs en Jan Eijngberts die getrouwd was met de jonge Maritge Henricx, gedaagden samen als erfgenamen van Henrick Dirricxs Mors, hun vader. De eiser verzoekt de ge­daagden te veroordelen tot betaling van de som van 38 carolus gulden, wegens zeker arbeidsloon en ge­leend geld. Beligje Hendriks heeft kennelijk een deel van het bedrag, dat zij op 24 mei 1603 van haar stief­moeder eiste, ontvangen. Wouter Lenaarts probeert nu, nadat de boedel van zijn schoonvader verdeeld is, het resterende deel op zijn zwagers en schoonzusters te verhalen. Cornelis Henricx, Philips Bastiaens ende Adriaen Henricx verzochten copie van de eis, wilden bij de volgende zitting daarop antwoorden. Thonis Lenaerts, die een broer is van Wouter en getrouwd met de zuster van Beligje, bekent de schuld aan zijn schoonzuster en is bereid zijn deel van het bedrag te betalen om alle verdere onnutte kosten te voorko­men. Twee weken later op 6 maart 160429, bij de volgende rechtdag geven de overgebleven gedaagden hun antwoord op schrift. De eiser verzoekt bij de volgende rechtdag te mogen antwoorden. De schepe­nen accorderen. De zaak is hiermee waarschijnlijk opgelost. Op de rol van de volgende rechtdag komt deze zaak niet meer voor.

      SAD, ora Langerak 25, fol. 27. 3-5-1612: Dirk Rutgers zal Adriaen Hendriks, zijn neef, in huis nemen en hem zijn leven lang onder­houden in ruil voor zijn nalatenschap [...]. Marge: Op 21oktober 1613 wordt dit contract vernietigd.

      SAD, ora Langerak 20, fol. 82v. 6-6-1615: Compareerden Adriaan Henricx ende Pieter Adriaans Vrijbuijt als broeder ende erfge­naam van Weijntgen Ariens, de overleden huisvrouw van Adriaan Henricks en hebben in dier qualite getransporteerd aan Wouter Lenaarts de vrije eigendom van circa 91/2 hont land, waarin ligt twee hont land genaamd het Waeltgen. Oostw. Wouter Lenaarts, en westw. Schatse Waal. Strekkende van de dijksloot noordwaarts tot de diepte van de lek, in twee verscheiden weren gelegen.
      161,170


      Adriaan married Weijntje Adriaans, daughter of Adriaan and ? ?.