Stamboom Vennik

Print Voeg bladwijzer toe
Willem van der Speck (Verspecke)

Willem van der Speck (Verspecke)

Mannelijk 1280 - 1344  (64 jaar)

Persoonlijke informatie    |    Aantekeningen    |    Gebeurteniskaart    |    Alles    |    PDF

  • Naam Willem van der Speck (Verspecke) 
    Geboorte 1280  Lisse Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    • Onwettig kind
    Geslacht Mannelijk 
    Overlijden 1344  Lisse Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Persoon-ID I64482  Stamboom Vennik
    Laatst gewijzigd op 14 mei 2016 

    Vader Dirck van Holland,   geb. 1250, Leiden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 1312 (Leeftijd 62 jaar) 
    Gezins-ID F1686213635  Gezinsblad  |  Familiekaart

    Kinderen 
     1. Dirck Willemsz (de oude Dirck) van der Speck (Verspecke),   geb. 1310, Lisse Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 24 okt 1372, Noordwijk Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 62 jaar)
    Gezins-ID F1513873150  Gezinsblad  |  Familiekaart
    Laatst gewijzigd op 20 apr 2024 

  • Gebeurteniskaart
    Link naar Google MapsGeboorte - 1280 - Lisse Link naar Google Earth
    Link naar Google MapsOverlijden - 1344 - Lisse Link naar Google Earth
     = Link naar Google Earth 
    Pin Legenda  : Adres       : Locatie       : Stad/Dorp       : Gemeente/Graafschap       : Staat/Provincie       : Land       : Nog niet ingesteld

  • Aantekeningen 
    • Geboren circa 1280 te Lisse.

      Genealgie van het middeleeuwse welgeboren geslacht Van der Speck, door drs. F.J.W. van Kan.

      Op de vruchtbare geestgrond aan de rand van de duinen, in de nabijheid van de belangrijke verkeersader die het noorden van het graafschap Holland met het zuiden verbond, was in de middeleeuwen een tamelijk groot aantal adellijke behuizingen te vinden, zoals de aanzienlijke kastelen Egmond, Brederode, Teijlingen en Dever. Niet alleen kastelen zoals we ze tegenwoordig nog kennen, gerestaureerd danwel als ruine, ook kleine edelmanswoningen waren hier te vinden, zonder veel allures en waarschijnlijk slechts eenvoudige stenen huizen. Een daarvan zal Ter Specke onder Lisse zijn geweest, dat zijn naam ontleende aan "die Specken", het omringende met wilgen overdekte drassige land. Het huis Ter Specke wordt voor het eerst vermeld in 1343. Het geslacht Van der Specke, dat zich naar zijn bezit noemde, komt in de bronnen voor vanaf 1325.
      Afgaande op het wapen dat de familie voerde - een rode leeuw op een veld van goud met een barensteel over het geheel moet de oorsprong van het geslacht gezocht worden in de omgeving van de Van Teijlingens, die ambachtsheren van Lisse waren, of de Van Brederodes, die hetzelfde wapen voerden. Waren zij uit deze familiegroep gesproten, of mochten zij als ministeriaal het wapen van hun heer voeren? Verschillende malen kochten leden van het geslacht Van der Speck de krijgsdienst die van hen als welgeborene verlangd mocht worden, af (in 1399, 1405 en 1424).
      Jacob van der Speck moest zich er in 1435 in schikken dat hij niet met de ridderschap de bede betaalde, maar met de gewone welgeborenen, die zich van hun dorpsgenoten slechts door hun afkomst nog onderscheidden, maar verder evenals dezen de landbouw bedreven. In 1479 verkocht Dirk van der Speck de ene helft en in 1489 zijn zoon Floris de andere helft van Ter Specke. Het geslacht is uiteindelijk opgegaan in de boerenstand, met nageslacht te Noordwijkerhout, Rijnsburg en Rijswijk (Z.H.). Verkocht met grafelijke toestemming 19 okt. 1325 6 morgen leenland in het ambacht Alkemade ten vrij eigen aan Jan van Polanen. Hij droeg t.b.v. zijn zoon Dirk 2 morgen land te Lisse op aan de graaf (13 mei 1329).

      Vermeld als belender te Oegstgeest 24 juni 1331. Met zijn zoon Dirk 1333 beboet wegens vechten. Hield land in lijfhuur van de graaf te Abdissenbroek onder Lisse 1343. Tot deze generatie behoort mogelijk ook Femmense van der Specken, woonachtig te Lisse en huurster van gras van de grafelijkheid 1342.
      Ca. 6 morgen land in het ambacht van Dirk van Alkemade, enerzijds: de dijksloot, anderzijds: de kerksloot, en belend door de banweg en Boudijn Mattenz.
      19-10-1325: Willem van der Spek ten eigen, waarvoor Jan van Polanen een gelijkwaardig goed zal opdragen, (LRK 2 fo 38~ nr 254)
      Hij verkocht met grafelijke toestemming op 19-10-1325 6 morgen leenland in het ambacht Alkemade ten vrij eigen aan Jan van Polanen. Hij droeg t.b.v. zijn zoon Dirk 2 morgen land te Lisse op aan de graaf13-05-1329. Willem staat vermeld als belender te Oegstgeest 24-06-1331, hield land in lijfhuur van de graaf te Abdissenbroek onder Lisse 1343/4.

      Willem is mogelijk verwant aan Femmense van der Specke te Lisse en huurster van gras van de grafelijkheid 1342/3.

      http://home.kpn.nl/janpaulvanderspek/

      Als Willem de biologische voorouder is van de families Van der Spek in Zuid-Holland, dan heeft hij de haplogroep I (op het Y-chromosoom). Een drietal Van der Spek heeft deelgenomen in het eerste onderzoek van het Project Genetische Genealogie in Nederland. De haplogroep I komt niet veel voor in Nederland: slechts enkele procenten. Gebieden waardeze haplogroep vooral vorkomt: Zwarte Zee, Caucasus, Balkan. Het verrassende van het genetische project is dat het mogelijk is een genetische stamboom te construeren over deelnemende families heen, voorzover ze dezelfde haplogroep delen. Op p. 32 in Barjesteh e.a. (2009), figuur 3.19, is die stamboom afgebeeld. De grote verrassing is dat Van der Spek en Koldenhof (kwartierstaat Koldenhof, deelkwartierstaat van kwst. Dijkxhoorn) een gemeenschappelijke voorouder hebben!

      http://www.gribnau.org/phpGedView/individual.php?pid=I10040&ged=Gribnau.ged&tab=-1