Stamboom Vennik

Print Voeg bladwijzer toe
Herbaren van Foreest

Herbaren van Foreest

Mannelijk 1380 - 1459  (79 jaar)

Generaties:      Standaard    |    Verticaal    |    Compact    |    Box    |    Alleen tekst    |    (Uitgebreide)kwartierstaat    |    Voorouderwaaier    |    Media    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Herbaren van Foreest is geboren in 1380 (zoon van Jan Herpertsz van Foreest en Ida Coenraadsdr de Cuser); is gestorven op 14 sep 1459 in Haarlem.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Bezittingen: ambachtsheer van de ambachtsheerlijkheden Sloten, Osdorp en Schoterbosch
    • Bezittingen: ambachtsheer van de Rijnlandse ambachtsheerlijkheden Middelburg, Spoelwijk, Nieuwkoop en Foreest

    Aantekeningen:

    Herpert van Foreest werd geboren als zoon van Jan van Foreest en Ida Cuser van Oosterwijk. In 1407 erfde hij van zijn grootvader, Coen Cuser van Oosterwijk, de ambachtsheerlijkheden van Schoterbosch, Sloten en Osdorp, alsmede lenen bij Hazerswoude, Ouder-Amstel, Delft, Waverveen, Aelbrechtsbergen, en Zaandam. In 1413 volgde hij zijn vader op in diens Rijnlandse ambachtsheerlijkheid. Daarnaast heeft hij andere lenen gehad, onder andere bij Limmen, Heiloo, Benschop, IJsselstein, Linschoten, Rijnsburg, Koudekerk aan den Rijn, en Warmond. Hij trouwde in 1408 met Aleid van der Woude, die kinderloos is overleden. In 1428 hertrouwde hij met Machteld van Alkemade. Ook het tweede huwelijk bleef kinderloos. Hij zou het merendeel van zijn bezittingen, waaronder zijn ambachtsheerlijkheden, vererven aan zijn neef Willem van Foreest.

    Tijdens de Arkelse oorlog wordt Herpert van Foreest opgeroepen door graaf Willem IV van Holland. Zo is hij in 1405 aanwezig bij het beleg en de verwoesting van Gasperden en het kasteel Hagestein van Jan V van Arkel. Twee jaar later, in 1407, maakte Herpert van Foreest deel uit van het grafelijke leger dat Woudrichem verdedigde en het kasteel Brakel verwoestte.

    Bij de aanvang van de Hoekse en Kabeljauwse twisten schaart Herpert van Foreest zich openlijk achter de Kabeljauwse partij van hertog Jan van Beieren. Aan de zijde van de kabeljauwgezinde Jan V van Arkel neemt hij 1417 deel aan de verdediging van Gorinchem. Als de Hoekse partij van Jacoba van Beieren in datzelfde jaar aan de macht komt, wordt hij uit Haarlem verbannen en verklaard Jacoba van Beieren al zijn bezittingen verbeurd.

    Na de verovering van Rotterdam in 1418 krijgt de Kabeljauwse partij de overhand. Jan van Beieren stelt Herpert in 1419 aan als schout van Haarlem en herstelt zijn eigendom. Als lid van de Kabeljauwgezinde hoge vierschaar vonnist Herpert van Foreest over vele Hoeken. In 1420, het jaar van het Kabeljauwse ontzet van Leiden en de val van de burggraaf Filips van Wassenaar, wordt hij aangesteld als burgemeester van Haarlem.

    Na de dood van hertog Jan van Beieren in 1425 vervult Herpert van Foreest de post van timmermeester in het Kabeljauwse leger bij het (mislukte) beleg van Schoonhoven. Twee jaar later vecht Herpert van Foreest aan de zijde van Filips de Goede en (kandidaat) bisschop Zweder van Culemborg tegen paus Martinus V en zijn gunsteling Rhabanus van Helmstatt. Onder aanvoering van Herpert van Foreest werd het pausgezinde Bunschoten in december 1427 door het Haarlems legioen veroverd en geplunderd

    In 1428 is Herpert van Foreest als afgevaardigde van de stad Haarlem aanwezig bij de zoen van Delft. In datzelfde jaar wordt hij door Jacoba van Beieren in zijn lenen bevestigd, en later nog eens, in 1434, door de nieuwe landsheer Filips de Goede. Herpert van Foreest is Haarlem tot zijn dood trouw gebleven. Tot het jaar 1450 zegelt hij als schepen, in 1449 is hij thesaurier, en tot het jaar 1457 wordt hij 10 maal vermeld als burgemeester. Hij is overleden voor 19 september 1459 en werd zeer waarschijnlijk begraven in de Sint Janskerk.

    Herbaren is getrouwd met Aleid Jansdr van der Woude in 1408 (civil). Aleid is geboren in 1390 in Warmond. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Herbaren is getrouwd met Machteld Willemsdr van Alkemade in 1428 (civil). Machteld is geboren in 1415. [Gezinsblad] [Familiekaart]


Generatie: 2

  1. 2.  Jan Herpertsz van Foreest is geboren in 1340 in Haarlem (zoon van Herpert Jansz van Foreest); is gestorven in 1413 in Haarlem.

    Aantekeningen:

    Jan van Foreest werd geboren als zoon van Herpert van Foreest. De naam van zijn moeder is onbekend. In 1367 volgde hij zijn vader op in diens Rijnlandse heerlijkheid. Hij trouwde rond 1370 met Ida Cuser, dochter van Coen Cuser van Oosterwijk en Clemeyns Gerrit Boelendochter, vrouwe van Sloten. Zij krijgen een dochter en drie zoons. De oudste zoon Herpert zou zijn vader opvolgen als ambachtsheer in het Rijnland, maar kinderloos overlijden. De jongste zoon Adriaan zou het kasteel Oosterwijk bij Beverwijk erven van zijn grootvader Coen Cuser van Oosterwijk, en stamhouder worden van het geslacht Van Foreest.

    Jan is getrouwd met Ida Coenraadsdr de Cuser in 1370 (civil) in Beverwijk. Ida (dochter van Heer Coenraad de Cuser van Oosterwijck en Clementia Gerrit Boelensdr van Sloten en Osdorp) is geboren in 1348 in Beverwijk; is gestorven in 1405 in Haarlem. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 3.  Ida Coenraadsdr de Cuser is geboren in 1348 in Beverwijk (dochter van Heer Coenraad de Cuser van Oosterwijck en Clementia Gerrit Boelensdr van Sloten en Osdorp); is gestorven in 1405 in Haarlem.

    Aantekeningen:

    vrouwe van Oosterwijk

    http://www.maarelweb.nl/stamboom/getperson.php?personID=I1070216253&tree=maarel

    Aantekeningen:

    Getrouwd:
    Heer van Middelburg, Foreest, Nieuwkoop en Spoelwijk 1397

    Beroep:
    Schepen in Haarlem
    Vroedschap in Haarlem
    Schout in Oudewater
    Heemraad in Rijnland

    Kinderen:
    1. Herpert Jansz van Foreest is geboren in 1372 in Haarlem.
    2. Willem Cuser van Foreest is geboren in 1374 in Haarlem; is gestorven in 1410.
    3. Adriaan Jansz van Foreest is geboren in 1376 in Haarlem; is gestorven in 1433 in Haarlem.
    4. Catharina Jansdr van Foreest is geboren in 1378 in Haarlem; is gestorven in 1428 in Delft.
    5. 1. Herbaren van Foreest is geboren in 1380; is gestorven op 14 sep 1459 in Haarlem.


Generatie: 3

  1. 4.  Herpert Jansz van Foreest is geboren in 1317 in Naaldwijk (zoon van Jan Herpertsz van Foreest en Aleida van Henegouwen); is gestorven in 1367 in Haarlem.

    Aantekeningen:

    Aantekeningen

    Hij was ambachtsheer van de Rijnlandse ambachtsheerlijkheden Middelburg, Spoelwijk, Nieuwkoop en Foreest, was schepen te Haarlem en lid van de hoge vierschaar onder graaf Willem V van Holland.

    In 1334 had hij grond in leen bij Moordrecht. In 1347 volgde hij zijn vader op in diens ambachtsheerlijkheden in het Rijnland. Met wie hij was getrouwd is onbekend. Hij is overleden in 1367. Zijn enige erfgenaam is zijn zoon Jan van Foreest (genoemd 1367, overleden 1413). Herpert van Foreest werd begraven in de Janskerk te Haarlem. Zijn grafsteen met het familiewapen van Van Foreest bevindt zich daar nog steeds.

    Herpert leefde tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Hij stond aan de kant van de Kabeljauwen. In de hoedanigheid als lid van de hoge vierschaar verrichtte hij in 1356 twee lijkschouwingen in de gouw Kennemerland, ten tijde dat Kabeljauw-gezinde Gijsbrecht van Nijenrode daar als baljuw fungeerde. Nadat Albrecht van Beieren in 1358 de macht overnam, werd Herpert waarschijnlijk uit alle ambtsbetrekkingen gezet, want sindsdien bekleedde hij geen bestuurlijke functies meer in Haarlem.

    Herpert was nauw betrokken bij het waterbeheer van zijn ambachten in het Rijnland. Op 31 maart 1352 verleende Jan van Beaumont, de oom van Margaretha van Beieren aan de lieden uit Middelborch en omgeving een vergunning tot het maken van een watergang. Vijf jaar later, in 1357 na de dood van Beaumont, sluiten de vrouwen en heren van Boskoop, Randenburg, Middelburg en Zuidwijk, onder wie Herpert van Foreest, een nieuwe overeenkomst betreffende onderhoud en bestuur van die watergang. In 1361 spreekt Albrecht van Beieren over de Alphener wetering welke loopt langs Harpers ambacht van Foreest, dat geheten is Spoelwijck.

    Kinderen:
    1. 2. Jan Herpertsz van Foreest is geboren in 1340 in Haarlem; is gestorven in 1413 in Haarlem.

  2. 6.  Heer Coenraad de Cuser van Oosterwijck is geboren in 1334 (zoon van Willem de Cuser d'Avesnes en Yde van Oosterwijck); is gestorven in 1407.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: van 1400; Kaslelein in Teilingen

    Aantekeningen:

    Beroep:
    Verbannen 1403

    Coenraad is getrouwd met Clementia Gerrit Boelensdr van Sloten en Osdorp. Clementia (dochter van Gerrit Boelensz van Sloten en Osdorp) is gestorven in 1402. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  3. 7.  Clementia Gerrit Boelensdr van Sloten en Osdorp (dochter van Gerrit Boelensz van Sloten en Osdorp); is gestorven in 1402.

    Aantekeningen:

    vrouwe van Sloten en Osdorp

    Kinderen:
    1. 3. Ida Coenraadsdr de Cuser is geboren in 1348 in Beverwijk; is gestorven in 1405 in Haarlem.


Generatie: 4

  1. 8.  Jan Herpertsz van Foreest is geboren in 1289 in Naaldwijk (zoon van Herpert Willemsz van Foreest); is gestorven op 2 jan 1348.

    Aantekeningen:

    Heer van Middelburg, Foreest, Nieuwkoop en Spoelwijk.
    Beleend met 'De Baten' onder Koudekerk op 1-4-1331.
    (Meester)Knaap (hoge hoffunctionaris aan het hof van de graaf)
    HUWELIJK: lijftocht 1327 (Aleid) Bron: Hans & Brenda Buffing.
    OPMERKING: Zie ook NL 1957 kol. 247 van jhr. H.A. van Foreest.
    Neemt deel aan een plundertocht in het Sticht onder leiding van Willem van Duivenvoorde (Snickerrieme)

    Jan is getrouwd met Aleida van Henegouwen in 1327 (civil). Aleida (dochter van Graaf Jan II van Avesnes en Ymsoete) is geboren in 1292 in Valenciennes, Frankrijk; is gestorven op 12 jun 1351. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 9.  Aleida van HenegouwenAleida van Henegouwen is geboren in 1292 in Valenciennes, Frankrijk (dochter van Graaf Jan II van Avesnes en Ymsoete); is gestorven op 12 jun 1351.

    Aantekeningen:

    Getrouwd:
    Jan van Foreest (genoemd 1324 - 1349), ambachtsheer van de Rijnlandse ambachtsheerlijkheden Middelburg, Spoelwijk, Nieuwkoop en Foreest, en leenman van de "Baten" onder Koudekerk aan den Rijn.

    Jan van Foreest werd geboren als zoon van Herpert van Foreest (genoemd 1278 - overleden 1283). De naam van zijn moeder is onbekend. In 1327 trouwde hij met joncfr. Alijt (overleden 1350). Zij kregen drie zonen. De oudste zoon Herpert zou zijn vader opvolgen als ambachtsheer in het Rijnland.

    In opdracht van graaf Willem III van Holland nam Jan van Foreest in 1333 deel aan een plundertocht in het Sticht. Onder leiding van Willem van Duivenvoorde werd onder meer de stad Geyne verwoest. De Utrechtse bisschop Jan III van Diest sprak vervolgens de ban uit over de deelnemers, die in 1334 weer werd opgeheven.

    Kinderen:
    1. 4. Herpert Jansz van Foreest is geboren in 1317 in Naaldwijk; is gestorven in 1367 in Haarlem.
    2. Willem Jansz van Foreest is geboren in 1319 in Naaldwijk; is gestorven in 1395.
    3. Dirk van Foreest is geboren in 1321 in Naaldwijk.

  3. 12.  Willem de Cuser d'Avesnes is geboren in 1290 in Schoten, Belgie (zoon van Graaf Jan II van Avesnes en Ymsoete); is gestorven op 19 jan 1355.

    Willem is getrouwd met Yde van Oosterwijck circa 1317 (civil). Yde (dochter van Coenraad I van Oosterwijck en Mabelia van Wendelnesse) is geboren in 1294; is gestorven in 1339. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  4. 13.  Yde van Oosterwijck is geboren in 1294 (dochter van Coenraad I van Oosterwijck en Mabelia van Wendelnesse); is gestorven in 1339.
    Kinderen:
    1. Meyne de Cuser is geboren in 1329; is gestorven op 23 aug 1350 in Delft.
    2. 6. Heer Coenraad de Cuser van Oosterwijck is geboren in 1334; is gestorven in 1407.

  5. 14.  Gerrit Boelensz van Sloten en Osdorp

    Aantekeningen:

    Baljuw in Amstelland 1354

    Kinderen:
    1. 7. Clementia Gerrit Boelensdr van Sloten en Osdorp is gestorven in 1402.