Stamboom Vennik

Print Voeg bladwijzer toe
Jan I van Montfoort

Jan I van Montfoort

Mannelijk 1318 - 1345  (27 jaar)

Persoonlijke informatie    |    Media    |    Gebeurteniskaart    |    Alles    |    PDF

 • Naam Jan I van Montfoort 
  Geboorte 1318 
  Geslacht Mannelijk 
  Overlijden 26 sep 1345  Stavoren Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Persoon-ID I49826  Stamboom Vennik
  Laatst gewijzigd op 22 mei 2020 

  Vader Sweder I van Montfoort Rovere,   geb. ca. 1270   ovl. 2 jan 1331 (Leeftijd ~ 61 jaar) 
  Moeder Catharina van Holland,   geb. 1283   ovl. 1328 (Leeftijd 45 jaar) 
  Gezins-ID F1513893689  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin Maria van Polanen,   geb. 17 mei 1325, Heemstede Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 1375 (Leeftijd 49 jaar) 
  Huwelijk 1340 
  Type: civil 
  Gezins-ID F1513873648  Gezinsblad  |  Familiekaart
  Laatst gewijzigd op 4 jul 2024 

 • Gebeurteniskaart
  Link naar Google MapsOverlijden - 26 sep 1345 - Stavoren Link naar Google Earth
   = Link naar Google Earth 
  Pin Legenda  : Adres       : Locatie       : Stad/Dorp       : Gemeente/Graafschap       : Staat/Provincie       : Land       : Nog niet ingesteld

 • (Levens)Verhalen
  Gedachtenistafel van de heren van Montfoort
  Gedachtenistafel van de heren van Montfoort
  De Gedachtenistafel van de Heren van Montfoort is het oudst bewaard gebleven schilderij dat in het huidige Nederland is vervaardigd.

  Voorstelling
  De Heren van Montfoort zijn afgebeeld tussen de Heilige Anna en Sint-Joris. Van links naar rechts zijn dit burggraaf Jan I de Roovere van Montfoorde, zijn oud-oom Roeloff de Roovere van Montfoorde, de broer van burggraven Jan I en Zweder II Willem de Roovere van Nesse en Hendrik de Roovere van Montfoorde, de zoon van Roeloff. Hendrik wordt vastgehouden door Sint-Joris. Dit staat symbool voor het feit dat hij als enige van de afgebeelde personen de Slag bij Warns overleefde. De anderen sneuvelden, net als hun aanvoerder Willem van Henegouwen. Hierdoor stierf de mannelijke lijn van het Huis van Holland uit, dat net als dat van Montfoort voortkwam uit het geslacht van Rode.

  Onder de voorstelling staat de volgende tekst:
  "int jaer ons heeren dusent drie hondert vijfentveertich op sante cosmas en damianus dach doe bleven doot op die vriesen bij grave willem van heynegouwen van hollant van // Zeland en heer van Vrieslant heer jan van Montfoorde heer roeloff van Montfoorde heer willem van Montfoorde met veel hare magen vrienden en onder // hebbenden. bidt voor haer allen zielen."

  (In het jaar des Heren 1345 op Cosmas en Damianus [26 september] vonden samen met Willem van Henegouwen, graaf van Holland en Zeeland, heer van Friesland, de dood tegen de Friezen heer Jan van Montfoort, heer Roelof van Montfoort, heer Willem van Montfoort en veel van hun verwanten, vrienden en onder hun bevel staanden. Bidt voor hun aller zielen.)

  Op het werk staat ook vermeld dat het in 1608 en nogmaals in 1770 gerestaureerd is. De vier wapens met helmen en (hertogelijke) kronen boven de vier heren van Montfoort zijn eveneens later aangebracht.

  Herkomst
  Het werk stond oorspronkelijk opgesteld op het Maria-altaar in de Sint-Janskerk in Linschoten. Later kwam het in privébezit, eveneens in Linschoten. Op 9 augustus 1884 werd het aan het Rijksmuseum Amsterdam geschonken.