Stamboom Vennik

Print Voeg bladwijzer toe
Heyndrick Dirk Mors

Heyndrick Dirk Mors

Mannelijk ca. 1527 - 1603  (~ 76 jaar)

Persoonlijke informatie    |    Aantekeningen    |    Gebeurteniskaart    |    Alles    |    PDF

  • Naam Heyndrick Dirk Mors 
    Roepnaam Heyn 
    Geboorte ca. 1527  Langerak Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Geslacht Mannelijk 
    Overlijden 15 jun 1603  Langerak Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Persoon-ID I50116  Stamboom Vennik
    Laatst gewijzigd op 18 okt 2012 

    Vader Dirk Mors,   geb. ca. 1500, Langerak Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend 
    Gezins-ID F1513873115  Gezinsblad  |  Familiekaart

    Gezin 1 Anna,   geb. ca. 1535, Langerak Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend 
    Huwelijk 1560  Langerak Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Type: civil 
    Kinderen 
     1. Cornelis Hendriks den Uijl (Uul),   geb. ca. 1560, Langerak Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 6 mei 1616, Langerak Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd ~ 56 jaar)
     2. Dirkje Hendriksdr Mors,   geb. ca. 1563, Langerak Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 19 dec 1605, Langerak Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd ~ 42 jaar)
     3. Marrigje Hendriksdr Mors den Uijl,   geb. ca. 1565, Langerak Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 19 dec 1605, Langerak Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd ~ 40 jaar)
     4. Adriaan Hendriksz Mors,   geb. 1566, Langerak Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend
     5. Jan Hendriksz Mors,   geb. ca. 1570, Langerak Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 1591, Langerak Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd ~ 21 jaar)
     6. Beligje Hendriksdr Mors den Uijl,   geb. 1572, Langerak Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 1612, Langerak Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 40 jaar)
     7. Marrigje Hendriksdr (de jonge) Mors,   geb. 1573   ovl. 15 jun 1603 (Leeftijd 30 jaar)
    Gezins-ID F1513872925  Gezinsblad  |  Familiekaart
    Laatst gewijzigd op 10 nov 2024 

    Gezin 2 IJchgen Adriaansdr,   geb. 1535   ovl. 7 feb 1604, Langerak Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 69 jaar) 
    Huwelijk 1575 
    Type: civil 
    Gezins-ID F1513872928  Gezinsblad  |  Familiekaart
    Laatst gewijzigd op 10 nov 2024 

  • Gebeurteniskaart
    Link naar Google MapsGeboorte - ca. 1527 - Langerak Link naar Google Earth
    Link naar Google MapsHuwelijk - Type: civil - 1560 - Langerak Link naar Google Earth
    Link naar Google MapsOverlijden - 15 jun 1603 - Langerak Link naar Google Earth
     = Link naar Google Earth 
    Pin Legenda  : Adres       : Locatie       : Stad/Dorp       : Gemeente/Graafschap       : Staat/Provincie       : Land       : Nog niet ingesteld

  • Aantekeningen 
    • http://www.den-uijl.nl/genealogy/119.htm

      Op de plaats waar Hendrick woonde ('t Waal, nu een buurtschap ten oosten van Langerak) is ooit (waarschijnlijk al in de Middeleeuwen) een dijkdoorbraak geweest waarbij een wiel is ontstaan; na deze dijkdoorbraak is de dijk niet rechtdoor hersteld, maar om het wiel heen gelegd (pas eeuwen later is de dijk weer rechtgetrokken; een deel van de oude dijk is nog in het landschap zichtbaar als het straatje "Waal" dat vanaf de Lekdijk landinwaarts loopt). Hierdoor ontstond een halfronde "uitstulping" van de Lek landinwaarts, die later langzaam verzand is. Dit is misschien het moeras waar "Mors" naar verwijst, hij woonde aan het eind van zijn leven ernaast.

      Hendrik Dirks Mors bezit in Langerak twee weren land van ieder zeven morgen, veertien morgen totaal. In het Utrechts archief bevinden zich in de stukken van de Staten van Utrecht twee lijsten met het oudschildgeld van Langerak12. De 'oude aenbrengh' dateert van ver voor 1550 en de tweede, 'de nieuwe aenbrengh' vermoedelijk uit de jaren '90 van de zestiende eeuw. Op de eerste lijst wordt Hendrik Dirks niet vermeld, hetgeen te verwachten was. Het is niet te zeggen of op deze lijst de vader van Hendrik voorkomt. Zoals vermeld in de inleiding, is Dirk in die periode een veel voorkomende naam.
      Zeker is, dat Hendrik Mors de beide weren niet van zijn vader geerfd heeft. Op de tweede lijst staat voor het eerste weer: de Heilige Geest tot Langeraeck, nu Henrick Dircx Mors, 7 mergen, eigenaar en gebruiker. en voor het tweede weer: Gerret Cornelis en erfgenamen, nu Henrick Dircx Mors, 7 mergen.

      Te oordelen naar de lijst van 'de nieuwe aenbrengh', moet men Hendrik Dirks Mors rekenen tot de beter gesitueerden van Langerak. Op deze lijst komen slechts enkele personen voor, die meer bezitten dan 14 a 15 morgen, uiteraard de Heer van Langerak niet meegerekend. Daarenboven treft men op de laatste lijst eveneens zijn oudste zoon aan, die dan eigenaar is van een weer van 6 1/2 morgen.
      Zeven kinderen van Hendrick Mors, drie zoons en vier dochters, zijn volwassen geworden. Twee van deze zeven kinderen overlijden voor hun vader. In juli 1591, ruim tien jaar voor zijn overlijden, moet Hendrick meemaken, dat zijn zoon Jan door messteken om het leven wordt gebracht. De dader ontvlucht Langerak. Voor het gerecht van Langerak is een proces geweest waarbij de (afwezige) dader onder andere tot een hoge geldboete en levenslange verbanning uit de heerlijkheid wordt veroordeeld. Bijna drie jaar na de doodslag op zijn zoon sluiten Hendrick Mors en zijn overige kinderen een overeenkomst met de dader en diens familie. De familie Mors zal financiele genoegdoening krijgen van de dader (of diens familie) en zal zich dan niet verzetten tegen een eventuele kwijtschelding van de straf, die de dader is opgelegd. Kwijtschelding of vermindering van een dergelijke zware straf kan alleen gegeven worden door het Hof van Utrecht. In een dergelijk geval is het niet ongebruikelijk de dader af te schilderen als e
      Na het overlijden van Hendrik Mors ontstaat onenigheid tussen zijn tweede vrouw, de weduwe IJchgen Adriaans, en zijn kinderen. De geschillen zijn ten dele tussen de weduwe en enkele kinderen afzonderlijk, maar ook tussen de weduwe en alle kinderen samen. En uiteraard, niet te vermijden, tussen de kinderen onderling. Waarschijnlijk is Hendrik zelf debet aan de onenigheid. Hij zou voor zijn overlijden zijn kinderen hun moederlijk erfdeel nog niet uitbetaald hebben. De geschillen leiden tot processen voor schout en schepenen van Langerak.

      Het is Belitgen Hendriks, vermoedelijk de jongste dochter van Hendrik Mors, die de aanval opent op haar stiefmoeder. Het gerecht doet bij deze eerste zitting geen uitspraak en vindt dat Beligje terug moet komen op de volgende rechtdag met haar broers en zusters, de overige erfgenamen van haar overleden vader. Zij allen zijn betrokken bij het geding. De weduwe is kennelijk niet bereid zo lang te wachten en drie weken later daagt zij de kinderen voor het gerecht op een buitengewone rechtdag. De kinderen protesteren tegen de kosten voor deze buitengewone zitting van het gerecht. Zij vinden dat gewacht had kunnen worden op de volgende reguliere zitting. Beide partijen worden gesteund door een procureur. De eiseres, waarschijnlijk moe gewordenvan alle ruzies, wil de kinderen dwingen tot een boedelscheiding binnen 24 uur. De kinderen zijn daartoe niet bereid en eisen eerst uitbetaling van hun 'moeders goed' en een schriftelijke inventaris van de boedel van hun overleden vader. Als dat gedaan is, zijn zij be

      Dan blijft het enige maanden rustig en het lijkt erop dat de afwikkeling van de nalatenschap van Hendrik Mors tot ieders tevredenheid gedaan is. Maar op 29 november wordt de weduwe weer voor het gerecht gedaagd, nu door de oudste zoon van Hendrik Mors, Cornelis Hendricx Uul, en een van zijn schoonzoons Philip Bastiaens. De beide eisers verwijzen naar de sententie van het gerecht van 17 juni. Zij verlangen dat de weduwe veroordeeld wordt tot betaling van 75 gulden aan ieder van de eisers. Dit geld zou hen toekomen, wegens nog niet verrekende huur of pacht voor de zeven morgen land, die de weduwe gebruikt heeft tot de boedelscheiding, wegens de opbrengst van de vruchten van het land en de 30 of 40.000 'houpen' die zij heeft gehouden. Uitspraak wordt niet gedaan en op volgende rechtdagen wordt deze zaak nog op de rol vermeld.

      De namen van de kinderen van Hendrik Mors komen nog enige malen voor op de rol van de rechtdagen. Van een enkel proces zijn de uitkomsten niet bekend. Het kan zijn dat delen van het betreffende dingboek verloren gegaan zijn, maar zeer wel mogelijk is, dat uiteindelijk in de meeste gevallen onderling een regeling getroffen is. De processen worden hieronder besproken. Op 6 maart 1604 vindt ogenschijnlijk het laatste rechtsgeding plaats over de afwikkeling van de nalaten¬schap. Hoewel geen van de nakomelingen van Hendrik Dirks de achternaam Mors verder voert, zal die naam nog enkele eeuwen voortleven. Tijdens zijn leven wordt een deel van de veertien morgen aangeduid met de naam 'het Heilige Geestweer'. Na zijn dood zal het weer steeds zijn naam dragen: het Heyn Dirks Mors(se)weer.