Stamboom Vennik

Print Voeg bladwijzer toe
Pleun Herbertsz Rietveld

Pleun Herbertsz Rietveld

Mannelijk 1641 - 1721  (80 jaar)

Persoonlijke informatie    |    Aantekeningen    |    Gebeurteniskaart    |    Alles    |    PDF

  • Naam Pleun Herbertsz Rietveld 
    Geboorte 1641  Noordeloos Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Geslacht Mannelijk 
    Overlijden 1721  Noordeloos Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Persoon-ID I57987  Stamboom Vennik
    Laatst gewijzigd op 17 okt 2012 

    Vader Herbert Danielsz Rietveld,   geb. ca. 1600, Ameide Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 28 dec 1668, Noordeloos Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd ~ 68 jaar) 
    Moeder Jannigje Pleunensdr van Alblas (Hogemoed),   geb. ca. 1600, Noordeloos Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Noordeloos Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Huwelijk 1634  Noordeloos Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Gezins-ID F1513871210  Gezinsblad  |  Familiekaart

    Gezin Marrigje Claasse Adriaans Maat,   geb. 1640, Langerak Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 25 jun 1700, Noordeloos Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 60 jaar) 
    Huwelijk 28 dec 1668 
    Type: civil 
    Kinderen 
     1. Herbert Pleunsz Rietveld,   geb. 1660, Noordeloos Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 12 nov 1739, Noordeloos Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 79 jaar)
    Gezins-ID F1513869793  Gezinsblad  |  Familiekaart
    Laatst gewijzigd op 20 mrt 2024 

  • Gebeurteniskaart
    Link naar Google MapsGeboorte - 1641 - Noordeloos Link naar Google Earth
    Link naar Google MapsOverlijden - 1721 - Noordeloos Link naar Google Earth
     = Link naar Google Earth 
    Pin Legenda  : Adres       : Locatie       : Stad/Dorp       : Gemeente/Graafschap       : Staat/Provincie       : Land       : Nog niet ingesteld

  • Aantekeningen 
    • NOTE: Op 1 januari 1700 schrijft Ds. Lucas Bosch de "naamen der Leedematen der gemeijnte Jesu Christi tot Noordeloos" in. In deze lijst komt, als enige van de kinderen van zijn ouders Herbert en Jannigje, de naam Pleun Herberts Rietveld voor.
      Ook komt hij voor in de lidmatenlijst 1721 van Ds. Lieshout (Predikant te Noordeloos van 1721 tot 1744).
      Het feit dat Pleun rond 1641 geboren is, blijkt uit het resolutieboek van de heerlijkheid Noordeloos. Daarin wordt geschreven over een verschil van mening tussen de heren van Noordeloos en die van Ameide en Meerkerk over het onderhoud van twee bruggen, n.l. "de hooge houte brug gelegen ten eijnde Grootewaard over de Noordeloos op het begin van Slingeland" en "de brug gelegen op de buurt bij het huijs van den ouden Bons."
      Het onderhoud van die twee bruggen was volgens Noordeloos altijd voor rekening gekomen van de heren van Ameide en Meerkerk. In 1713 zijn de bruggen aan reparatie toe, doch Ameide en Meerkerk weigeren hier voor te zorgen. Voor de schepenen van Noordeloos verschijnt een aantal oudere mannen die getuigen te weten dat in het verleden het onderhoud van deze bruggen altijd voor rekening van Ameide en Meerkerk is geweest.
      Een van deze mannen is Pleun Rietveld, oud 72 jaar, oud-waarsman. Pleun verklaarde "dat hij een jongen sijnde en eenigie jaaren daar naa heeft gesien dat Bastiaan den Hartog, gewesen gemeenlands timmerman van Amijde de voorn. hooge brug heeft gemaakt en gerepereert ende dat voorn. den Hartog in den voorn. arbijt des nagts in 't huijs van sijn vader heeft gelogeert."
      Na veel heen en weer gepraat en geschrijf worden de bruggen toch weer voor rekening van Ameide en Meerkerk gerepareerd, echter wel onder protest.

      Bestuursschema voor Noordeloos

      Vanaf circa 1600 tot 1815 toen de bestuursreglementen voor het platteland
      werden vastgelegde en de scheiding tussen polder en gemeente definitief werd.

      Vrijheer
      Drossaard
      Schout | Secretaris
      7 Schepenen | 2 Waardslieden | Armmeesters | Kerkmeester
      Een Polderschout en een Gaardermeester voor iedere polder

      Drossaard, Schout en Secretaris werden benoemd door de Vrijheer en waren te beschouwen als zijn dienaren. Soms werden die drie ambten in een persoon gecombineerd en werd het schoutambt in de praktijk door een ander persoon waargenomen.

      De schepenen waren belast met de rechtspraak en notariele werkzaamheden.

      De waardslieden die met de polderschout de polderzaken behartigden werden ook wel polderheemraden of poldermeesters genoemd. De polderschout was de hoogste in de besluitvorming.

      De armmeesters (het burgerlijk armbestuur, de zogenaamde Groote Armen - dit ter onderscheiding van de Diakony Armen).

      De gaardermeester (gemeenteontvanger en penningmeester van de polder).