Stamboom Vennik

Roelof de Rovere

Roelof de Rovere

Mannelijk 1285 - 1345  (60 jaar)

Persoonlijke informatie    |    Media    |    Alles    |    PDF

 • Naam Roelof de Rovere 
  Geboren 1285 
  Geslacht Mannelijk 
  Overleden 1345 
  Persoon-ID I59412  Stamboom Vennik
  Laatst gewijzigd op 28 dec 2015 

  Vader Burggraaf Hendrik Roelofsz de Rovere van Montfoort,   geb. ca. 1242,   ovl. 9 dec 1299  (Leeftijd ~ 57 jaar) 
  Moeder Adelissa Sweersdr van Bosinchem,   geb. 1245,   ovl. Ja, datum echter onbekend 
  Gezins-ID F1513893807  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin Ada Symonsdr Bentheim,   ovl. Ja, datum echter onbekend 
  Getrouwd Type: civil 
  Kinderen 
   1. Hadewig van Montfoort,   ovl. Ja, datum echter onbekend
  Laatst gewijzigd op 27 nov 2022 
  Gezins-ID F1513893808  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • (Levens)Verhalen
  Gedachtenistafel van de heren van Montfoort
  Gedachtenistafel van de heren van Montfoort
  De Gedachtenistafel van de Heren van Montfoort is het oudst bewaard gebleven schilderij dat in het huidige Nederland is vervaardigd.

  Voorstelling
  De Heren van Montfoort zijn afgebeeld tussen de Heilige Anna en Sint-Joris. Van links naar rechts zijn dit burggraaf Jan I de Roovere van Montfoorde, zijn oud-oom Roeloff de Roovere van Montfoorde, de broer van burggraven Jan I en Zweder II Willem de Roovere van Nesse en Hendrik de Roovere van Montfoorde, de zoon van Roeloff. Hendrik wordt vastgehouden door Sint-Joris. Dit staat symbool voor het feit dat hij als enige van de afgebeelde personen de Slag bij Warns overleefde. De anderen sneuvelden, net als hun aanvoerder Willem van Henegouwen. Hierdoor stierf de mannelijke lijn van het Huis van Holland uit, dat net als dat van Montfoort voortkwam uit het geslacht van Rode.

  Onder de voorstelling staat de volgende tekst:
  "int jaer ons heeren dusent drie hondert vijfentveertich op sante cosmas en damianus dach doe bleven doot op die vriesen bij grave willem van heynegouwen van hollant van // Zeland en heer van Vrieslant heer jan van Montfoorde heer roeloff van Montfoorde heer willem van Montfoorde met veel hare magen vrienden en onder // hebbenden. bidt voor haer allen zielen."

  (In het jaar des Heren 1345 op Cosmas en Damianus [26 september] vonden samen met Willem van Henegouwen, graaf van Holland en Zeeland, heer van Friesland, de dood tegen de Friezen heer Jan van Montfoort, heer Roelof van Montfoort, heer Willem van Montfoort en veel van hun verwanten, vrienden en onder hun bevel staanden. Bidt voor hun aller zielen.)

  Op het werk staat ook vermeld dat het in 1608 en nogmaals in 1770 gerestaureerd is. De vier wapens met helmen en (hertogelijke) kronen boven de vier heren van Montfoort zijn eveneens later aangebracht.

  Herkomst
  Het werk stond oorspronkelijk opgesteld op het Maria-altaar in de Sint-Janskerk in Linschoten. Later kwam het in privébezit, eveneens in Linschoten. Op 9 augustus 1884 werd het aan het Rijksmuseum Amsterdam geschonken.