Stamboom Vennik

Print Voeg bladwijzer toe
Herbaren van Foreest

Herbaren van Foreest

Mannelijk 1380 - 1459  (79 jaar)

Persoonlijke informatie    |    Aantekeningen    |    Gebeurteniskaart    |    Alles    |    PDF

  • Naam Herbaren van Foreest 
    Geboorte 1380 
    Geslacht Mannelijk 
    Bezittingen ambachtsheer van de ambachtsheerlijkheden Sloten, Osdorp en Schoterbosch 
    Bezittingen ambachtsheer van de Rijnlandse ambachtsheerlijkheden Middelburg, Spoelwijk, Nieuwkoop en Foreest 
    Overlijden 14 sep 1459  Haarlem Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Persoon-ID I26739  Stamboom Vennik
    Laatst gewijzigd op 16 okt 2012 

    Vader Jan Herpertsz van Foreest,   geb. 1340, Haarlem Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 1413, Haarlem Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 73 jaar) 
    Moeder Ida Coenraadsdr de Cuser,   geb. 1348, Beverwijk Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 1405, Haarlem Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 57 jaar) 
    Huwelijk 1370  Beverwijk Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    • Heer van Middelburg, Foreest, Nieuwkoop en Spoelwijk 1397

      Beroep:
      Schepen in Haarlem
      Vroedschap in Haarlem
      Schout in Oudewater
      Heemraad in Rijnland
    Gezins-ID F1513874965  Gezinsblad  |  Familiekaart

    Gezin 1 Aleid Jansdr van der Woude,   geb. 1390, Warmond Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Huwelijk 1408 
    Type: civil 
    Gezins-ID F1513874970  Gezinsblad  |  Familiekaart
    Laatst gewijzigd op 20 apr 2024 

    Gezin 2 Machteld Willemsdr van Alkemade,   geb. 1415 
    Huwelijk 1428 
    Type: civil 
    Gezins-ID F1513874969  Gezinsblad  |  Familiekaart
    Laatst gewijzigd op 20 apr 2024 

  • Gebeurteniskaart
    Link naar Google MapsOverlijden - 14 sep 1459 - Haarlem Link naar Google Earth
     = Link naar Google Earth 
    Pin Legenda  : Adres       : Locatie       : Stad/Dorp       : Gemeente/Graafschap       : Staat/Provincie       : Land       : Nog niet ingesteld

  • Aantekeningen 
    • Herpert van Foreest werd geboren als zoon van Jan van Foreest en Ida Cuser van Oosterwijk. In 1407 erfde hij van zijn grootvader, Coen Cuser van Oosterwijk, de ambachtsheerlijkheden van Schoterbosch, Sloten en Osdorp, alsmede lenen bij Hazerswoude, Ouder-Amstel, Delft, Waverveen, Aelbrechtsbergen, en Zaandam. In 1413 volgde hij zijn vader op in diens Rijnlandse ambachtsheerlijkheid. Daarnaast heeft hij andere lenen gehad, onder andere bij Limmen, Heiloo, Benschop, IJsselstein, Linschoten, Rijnsburg, Koudekerk aan den Rijn, en Warmond. Hij trouwde in 1408 met Aleid van der Woude, die kinderloos is overleden. In 1428 hertrouwde hij met Machteld van Alkemade. Ook het tweede huwelijk bleef kinderloos. Hij zou het merendeel van zijn bezittingen, waaronder zijn ambachtsheerlijkheden, vererven aan zijn neef Willem van Foreest.

      Tijdens de Arkelse oorlog wordt Herpert van Foreest opgeroepen door graaf Willem IV van Holland. Zo is hij in 1405 aanwezig bij het beleg en de verwoesting van Gasperden en het kasteel Hagestein van Jan V van Arkel. Twee jaar later, in 1407, maakte Herpert van Foreest deel uit van het grafelijke leger dat Woudrichem verdedigde en het kasteel Brakel verwoestte.

      Bij de aanvang van de Hoekse en Kabeljauwse twisten schaart Herpert van Foreest zich openlijk achter de Kabeljauwse partij van hertog Jan van Beieren. Aan de zijde van de kabeljauwgezinde Jan V van Arkel neemt hij 1417 deel aan de verdediging van Gorinchem. Als de Hoekse partij van Jacoba van Beieren in datzelfde jaar aan de macht komt, wordt hij uit Haarlem verbannen en verklaard Jacoba van Beieren al zijn bezittingen verbeurd.

      Na de verovering van Rotterdam in 1418 krijgt de Kabeljauwse partij de overhand. Jan van Beieren stelt Herpert in 1419 aan als schout van Haarlem en herstelt zijn eigendom. Als lid van de Kabeljauwgezinde hoge vierschaar vonnist Herpert van Foreest over vele Hoeken. In 1420, het jaar van het Kabeljauwse ontzet van Leiden en de val van de burggraaf Filips van Wassenaar, wordt hij aangesteld als burgemeester van Haarlem.

      Na de dood van hertog Jan van Beieren in 1425 vervult Herpert van Foreest de post van timmermeester in het Kabeljauwse leger bij het (mislukte) beleg van Schoonhoven. Twee jaar later vecht Herpert van Foreest aan de zijde van Filips de Goede en (kandidaat) bisschop Zweder van Culemborg tegen paus Martinus V en zijn gunsteling Rhabanus van Helmstatt. Onder aanvoering van Herpert van Foreest werd het pausgezinde Bunschoten in december 1427 door het Haarlems legioen veroverd en geplunderd

      In 1428 is Herpert van Foreest als afgevaardigde van de stad Haarlem aanwezig bij de zoen van Delft. In datzelfde jaar wordt hij door Jacoba van Beieren in zijn lenen bevestigd, en later nog eens, in 1434, door de nieuwe landsheer Filips de Goede. Herpert van Foreest is Haarlem tot zijn dood trouw gebleven. Tot het jaar 1450 zegelt hij als schepen, in 1449 is hij thesaurier, en tot het jaar 1457 wordt hij 10 maal vermeld als burgemeester. Hij is overleden voor 19 september 1459 en werd zeer waarschijnlijk begraven in de Sint Janskerk.